Galagonya (Crategus laevigata, Crategus monogyna)

“Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája

Zúg a tüske, szél szalad ide-oda, reszket a galagonya magába.

Hogyha a Hold rá fátylat ereszt, lánnyá válik, sírni kezd.

Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája.”

Weöres Sándor sokat ismételt soraiból átérezhetjük az ősz didergető, ám a fák színes bogyói, levelei miatt szívet melengető őszt, melynek egyik jellegzetes hazai termése a galagonya. Ahogy a vers is jelzi, ekkorra pirosan izzanak a bogyók a fákon, cserjéken. A galagonyák a rózsafélék családjába tartoznak, akár 8 méterre növő kisebb fává növekednek. Egész Európában elterjedt, az erdőszéleken, ahol sok fényt kap, bőséges termést hoz. Május júniusban fehér ernyősen fürtös virágai csipkeszerűen díszlenek, szeptember- októberben a terméseket gyűjthetjük.

A növény virágos hajtásvégei és piros termései is gyógyhatással bírnak, természetes szíverősítőként, amit nem lehet túladagolni. Forrázattal készülő teája csökkenti a magas vérnyomást, tonizálja a szívizmot, a koszorúereket és a teljes érhálózatot, beleértve a hajszálerek falát is, igy megelőzhető az agyi, vagy szívinfarktus bekövetkezése. Teája már 40 év fölött, de különösen időskorban ajánlott. Az idős szív rendszeres galagonyatea-fogyasztás mellett normál teljesítményre lesz képes.

Ezzel együtt szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát. A bükki füvesember az egészséges szívűeknek is heti 1-1 csésze készülő galagonyateát ajánl. Hatóanyagai nem halmozódnak fel a szervezetben, ezért sokáig, rendszeresen alkalmazható. Menedzserbetegségek ellen jótékony, megszünteti a szédülést, a szorongó érzést, szabálytalan szívdobogást, rövid légzést, ideges görcsöket.

Egy 1759. évi Házi orvos Szótárotska az alábbi régies nyelven, ma már nem használt módon ajánlja a galagonya gyógyhatását:
“Galagonya-fának gyümöltsét szedd le Sz.
Mihály Havának 13-dik napján, törd-öszve
ersőssen mosárban, azután flastrom módjára
kend ruhára, kenj feliben két tyukmony
fejérit, kösd azon embernek gyomrára, kinek
szükséges a purgáció, de irtózik bé-venni,
szintén azon operatioja lészen, mintha
vomitoriumot, vagy más
purgatiót vett vólna bé, ha több operatiót
kíván az ember, tovább tartsa azt a gyomrán,
ha pedig kevesebbet, vegye le gyomráról a
kötest, mindjárt megszűnik az oeratió. Ha a
galagonya virágjának vizét veszed, márts belé
egy darab ruhát, azon nedves ruhát kösd azon
fájós tagra, mellybe tövis ment, egész
bizonyossan ki-húzza a tövist.

Virágesszenciaként az érzelmi ragaszkodások, függőségek, külső hatások által okozott negatív érzelmek, veszteségélmények (akár abortusz is), elválás, érzelmi leválás okozta lelki nehézségek oldására használják a cseregalagonya-esszenciáját. Enyhíti az “összetört szív” állapotát és minden olyan intenzív stresszes állapotot, amely megterhelő a szív  számára. A szignatúra-tan alapján, tavasszal a galagonya menyasszonyi ruhához hasonló virágzása szöges ellentétben állnak a növény tüskéi és a faanyagának keménysége. Jellemzi még, hogy messzemenően tud alkalmazkodni a környezetéhez, mindenhol megtalálja a helyét a természetben. Virágaival mintha tisztelné a többi növényfajt, csak rövid ideig ontja virágait, melyek számos rovart vonzanak.

Ha túrázunk, gyűjtsük virágzatát tavasszal, bogyóit ősszel, túra közben fogyaszthatunk is ezekből, jobban bírjuk a gyaloglást, kerékpározást!

Share This