ERDŐ AJÁNDÉKA ERDEI ISKOLA 2021 NYÁRI TÁBORAI

Nyári tábor jelentkezési lapjai:

 

További információk


Tóth Tünde
06704164554
Szabó Miklós 0620952252

info@erdoajandeka.hu
www.erdoajandeka.hu


https://www.facebook.com/erdoajandeka

 

„Egyszer volt hol nem volt, kerekerdő közepén, volt egy gyönyörű szép tisztás és azon állt egy csodálatos erdei iskola. Onnan indulnak a gyerekek kalandos erdei felfedező útjai…”

 Az Erdő Ajándéka programot a Sopronban 1998-tól indult Árnika Erdei Iskolai majd később Erdő Ajándéka néven ismert program alapozta meg. A program elsődleges célja, hogy a gyermekek és családok számára lehetőséget teremtsen a természettel való találkozásra.  Egyik fő célkitűzése, hogy a virtuális világ felé fordult gyermekek számára olyan természetben eltöltött programokat biztosítson, amelyek számukra segítő és gyógyító erővel bírnakArra törekszik, hogy ellensúlyozva a modern felgyorsult világ negatív hatásait, kedvet és lelkesedést keltsen a természet és a természetben eltöltött szabadidő iránt, valamint, hogy megtanítsa a fiatalokat a természet szeretetére, védelmére és megsegítésére. Szakemberek irányításával egyszerre igyekszik koncentrálni az erdő gyógyító-teremtő erejére, annak tudatos megismerésére, kézműves fejlesztő foglalkozások elvégeztetésére, a népi kultúra életben tartására, a művészeti irány bevonására, a lovagi vonal (fakard, íj) ápolására és a növények, gyógynövények és az erdő állatainak megismertetésére.

Az Erdő Ajándéka program keretében elindultak az Erdő Ajándéka természetet népszerűsítő hétfőtől péntekig tartó 5 napos napközis táborai és a lakóhely környezetében a család összes tagja számára szervezett évszakokhoz igazodó erdei élményséták. Az első tábor már 8 évvel ezelőtt szerveződött a Hármashatár-hegyi Erdei Iskolában. Ezek a táborok, amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, idén már 5 helyen kerülnek megszervezésre.  A helyszíneket gondosan válogatjuk, hogy a természet gyógyító ereje minél inkább érvényesülhessen.  Ilyen új bázisunk a tavaly már elindult solymári és etyeki tábor, és tervünk idén két új csodálatos helyen, a pilisszentlászlói és fóti Waldorf iskolákban is  tábort indítani.

Táboraink programjai: túl a napi rendszeres kirándulásokon, ahol igyekszünk az erdők növény és állatvilágát minél jobban megismertetni és megszerettetni, nagy hangsúlyt helyezünk a kézműves foglalkozásokra, a népi kultúrára, állatbemutatókra, a rendszeres tűzgyújtásra, azaz mindarra, amivel a régi kulturális hagyományokat megismertethetjük és a természet szeretetét elősegíthetjük. Ezzel táboraink egyfajta gyógyító jelleget is öltenek és gyógyítják a városban élő és a természettől sajnos igen gyakran elszakadt, eltávolodott gyermekeket.

Szervezésünkben elindultak a család összes tagja számára szervezett, évszakokhoz igazodó erdei élményséták. Ezen séták nagyon népszerűek és a résztvevőktől  sok pozitív visszajelzést kapunk.

Ezen túlmenően minden év májusában iskolai dalos találkozókat is szervezünk, ahol a résztvevő iskolák ének osztályai mutatkoznak be szervezett program keretében először önállóan majd együtt énekelve és közös kiránduláson egymást megismerve. Ez a rendezvény az Erdő Ajándéka program keretében indult el 1998-tól. (az első dalos találkozó még 1863-ban Sopronban volt a rendezvényről elnevezett Dalos hegyen). 1998-tól kezdve hagyomány szerint májusban a Madarak és Fák Napján kerül megrendezésre ez a program.

A hosszú évek munkája és a programjainkon résztvevők visszajelzései bebizonyították, hogy küldetésünkre egyre nagyobb szükség van, ezért szeretnénk táboraink körét bővíteni, programjainkat pedig minél színesebbé tenni és azokat minél szélesebb kör számára elérhetővé tenni. Tervünk még iskolaidőben a gyerekeknek szombati vagy vasárnapi napokon „erdő ajándéka klub”-ot elindítani, így a gyerekeknek iskolaidőben is módjuk lesz a természetben való igényes és tudatos feltöltődésre.

 

Share This