KURZUS/TOVÁBBKÉPZÉS

 


„ERDEI ISKOLA ÉLMÉNYTÚRA PROGRAMVEZETŐI TOVÁBBKÉPZÉS” című pedagógus-továbbképzési program 
PED/1094-13/2023; A/13094/2023;  J/5746/2023
30 órás akkreditált 

BUDAPESTI HÁRMASHATÁR-HEGYI ERDEI ISKOLA
1037 Budapest, Hármashatár-hegyi út 3.
térkép:
https://maps.app.goo.gl/wkQeC6sLWFPeuL1p6

2024. március 23-án

Az Erdőajándéka Erdei Iskola szemlélete és módszerei közel hozzák egymáshoz az Erdőt és az Embert. Tisztelettel és szeretettel, a régiségből megőrzött tudással és kreatív szemléletformáló erdei játékokkal vezeti végig Szabó Miklós erdőmérnök és az Erdőajándéka csapata – kézműves mesterek, meseterapeuta – a gyerekeket és a családokat az évkör ünnepein és a természetben bekövetkező változásokon.
A 2023-ban induló módszertani kurzusokon – érdeklődéstől függően több kurzus is indulhat – az érdeklődők gyakorlati és elméleti foglalkozásokon ismerhetik meg az Erdőajándéka erdei élménytúrák és erdei iskolák tervezésének és vezetésének folyamatát.

Kinek ajánljuk?
Mindenkinek, aki szeretné elmélyíteni szeretetteljes kapcsolódását az erdő felé, aki módszereket ismerne meg a gyerekek erdei neveléséhez, családi erdei élménytúrák és erdei iskolai foglalkozások szervezéséhez. Pedagógiai, természettudományi, idegenvezetői végzettség előny.

Mit kapnak a résztvevők?
A kurzus résztvevői az Erdőajándéka Erdei Iskola jól bevált, gyakorlatban működő felnőtt és gyerek csoportoknál alkalmazható módszereit ismerhetik meg. Elsajátítják azt az értékes, tisztelet-és szeretetteljes hozzáállást az Erdőhöz, ami megalapozza, hogy az erdőjárás élményét ajándéknak érezze az erdei élménytúra minden résztvevője.

A kurzuson ismertetett és feldolgozott témák:
Az erdei élménytúra tervezésének és vezetésének folyamata
1. A tervezés szempontjai: szükséges alapismeretek, útvonalvezetés, időtartam, megállópontok, lehetséges témák, motivációs, ismertető és ellenőrző feladatok, játékok
2. Életkori sajátosságok gyakorlati alkalmazása
3. Az erdő ajándékainak bemutatása az évkör ünnepeihez és a természetben megjelenő változásokhoz igazodva.
4. Képességfejlesztő játékok és az erdő jelentősége a gyermekek fejlesztésében.
5. Kézműves foglalkozások és azok szerepe az erdei iskolában.
6. Miért és miről meséljünk az erdei iskolában.
A kurzus időtartama:
5×3 óra: 10 óra terepi foglalkozás, 5 óra teremben
egy egész napos hétvégi erdei élménytúra a Pilisben
egy napos erdei iskolai programon való részvételi lehetőség

A kurzus részvételi díja: 44.000 Ft/fő, 

Az oktatás 2 hetente zajlik A pontos kurzus időpontokat Szabó Miklós egyezteti a jelentkezőkkel.
A kurzus helyszíne:
Erdőajándéka Erdei Iskola (1037 Budapest, Zöld Bázis, Hármashatárhegyi út)
Szabó Miklós okl. erdőmérnök, tanár, Tel: 06 20 9542 252, erdoajandeka@gmail.com, info@erdoajandeka.hu

Akkreditált program végzőhatározatavegzohatarozat_9110_1702465913

Jelentkezési laphttps://forms.gle/E4pb6aFAQnTuaiCA9 

 

ÚJ PROGRAMOK

 • Öko-zöld program
  hogyan készíthetünk minél több dolgot magunk? Lehet-e gazdaságos háztartást vezetni a mai bizonytalan helyzetben? A workshop 4 alkalmán kitérünk a ruházkodásra, testápolásra, takarításra. Készítünk szappant, testápolót, virágvizet, általános tisztítószert, megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyan és gazdaságosan tisztává varázsolni életterünket.
 • Önellátás workshopMit tehetünk, hogy minél inkább önellátóak legyünk? Mire van valójában szükségünk? Mennyire lehetünk önellátóak a városban és vidéken? Lakhatási, építési, táplálkozási kérdésekre adunk válaszokat!
 • Öko-kiállítás, környezeti szemléletformálás az alábbi témákban: hulladékcsökkentés, önellátás, öko-háztartás, komposztálás, tudatos vásárlás. Mobil kiállításunkkal, játékainkkal kitelepülünk iskolákba, óvodákba, családi napokra, céges rendezvényekre, mert a szemléletformálás elengedhetetlen az egyéni döntések megváltoztatásához. Legutóbbi referenciánk a 2022-ben kialakított Magyarpolányi Zöld Élet Háza kiállítása.
 • Természet és Szakralitás túrák – eleink a szent, szakrális helyszíneket a természetben található különleges helyszínekre építették – erővonalak találkozásaiba, vagy a tájra megfelelő rálátást biztosító hegycsúcsokra. Hogyan vehetjük észre a természet alkotta szakralitást? E sorozatunkban különleges helyeket érintünk és mutatjuk be kultúránk természetben gyökerező erejét.
 • A Tündérkert-hálózat bővítése őshonos fák telepítésével. 2022-ben Magyarpolányban ültettünk 36 őshonos fácskát, amiket Pórszombatról, a Tündérkert mozgalom központjából szereztünk be. Fontosnak tartjuk, hogy életben tartsuk a hazai fafajtákat, ezért igény szerint telepítünk gyümölcsösöket, vállaljuk meglévő gyümölcsösök kezelését, fenntartását ökológiai elvek szerint.
 • Gyógynövényspirál telepítése – a spirálforma egyetemes jelentőségű, mind a kozmoszban, mind sejtjeinkben megjelenik, e forma mentén növekednek a fák, a növények, így nyílnak és csukódnak a virágok. Ha ez a forma a kertünkben is megjelenik, hidat képezünk vele Ég és Föld között, „behívjuk” az éltető kozmikus hatásokat és növeljük kertünk élőlényeinek immunitását, biodiverzitását.
 • Szakrális tanösvények természetismereti, szakrális témában – túraútvonalak kialakítása a helyi nemes fák, növények, tavak, kövek, panoráma, erővonalak, természettemplomok, szakrális emlékek érintésével. Segítünk feltárni környezetének értékeit és ismertető táblákat helyezünk ki az útvonalra.
 • Mária kertek, kolostorkertek tervezése, kialakítása – a kerttervezéstől a létrehozásig kialakítjuk a gyógynövényeskertet.
 • Kézműves programok rendezvényeken, családi napokon
  Választható elemek: gyapjúlepke-, illatzsák-, famedálkészítés, szappankőfaragás, re-kreatív újrahasznos-kézműves foglalkozás a hulladékcsökkentés jegyében, saját fűszer-ültetés, egyéb tevékenység, ami az adott helyszín természeti környezetéhez illeszkedik)
 • Gyógynövény-felismerés, fűszerszimatoló, saját fűszernövény ültetés – a gyógynövények, fűszerek rendszeres használatával fenntarthatjuk egészségünket, a gyógynövények a leginkább kézzel fogható gyógyírek számunkra a közvetlen környezetünkből.
 • Nyuszisimogató: rendezvényre telepíthető, kézhez szokott kisállatokkal segítjük az ember és az állatvilág kapcsolatát, mivel tudjuk, hogy közelségük terápiás hatású.
 • 12 érzékszerv-tanösvény: általában az 5 alapérzéken keresztül értelmezzük a világot, azonban az ember több érzékszervvel rendelkezik, érdemes tudatosítanunk érzékeléseinket, amelyeket nem használunk rendszeresen, ezért háttérbe szorultak. Segítünk felidézni a feledésbe merült érzékeket egy játékos ösvény végigjárásával, különleges élményekkel! Az érzékek felébresztésével a mindennapjainkra, önmagunkra, saját és mások viselkedésére leszünk éberebbek, és minőségibb életet élhetünk.
 • Kurzusok: Erdei Élménytúra vezető, Ehető növények kurzus, Öko-háztartás kurzus
Share This